No Price Increase For Gardenia Products

Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd has recently received several enquiries about the possible price increase of Gardenia bread in Sabah. To clarify, Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd [GBKL] and Gardenia Sabah are two completely different companies, and they are not related. GBKL operates only in Peninsular Malaysia and supplies to this market only. Gardenia Sabah covers that market specifically. The two companies have totally different management, policies, and operational systems.

GBKL would like to assure consumers in Peninsular Malaysia that the price for Gardenia loaves and other products in Peninsula Malaysia remains unchanged.  Prices for Gardenia loaves are listed on ‘kwik lok’ tags and printed on the packaging for other snack items. These prices are fixed.  Should you come across any retailers that have increased the price of any Gardenia product, kindly contact Ms.Lavinia Anthony/ Ms.Mok Siew Lin at 03-5542 3228 immediately, so that the necessary action can be taken.

33 thoughts on “No Price Increase For Gardenia Products

    • Md Raus,
      99 Speed Mart is probably giving price off to its customers. Gardenia has not changed the prices of its bread for a while now.

    • Waalaikumsalam En. Nasir,
      Gardenia KL tidak menaikan harga produk produknya, contohnya roti putih ‘Original Classic’ kami dijual dengan harga RM2.40 sejak beberapa tahun sudah. Apa yang tersiar di dalam FB link tersebut besar kemungkinan diedit sepertimana yang diagak oleh tuan. Kami tidak pasti kenapa seorang individu boleh menyebarkan fitnah sebegini.

      • betol ke harge rm 2.40 tuh dah beberape thn berkuat kuase..sbb sy rs mcm bru thn ni harge tuh naik….awl thn ni masih rm 2.20…n last month sye beli tgk2 dah rm 2.40..sy adelah penggemar roti gardenia..so takkan tag price pade bungkusan tuh boleh ditukar2 mengikut pasar raya mana yg menjualnye….

        • Azalea,
          Kami tidak pernah menjual roti sandwich ‘Original Classic’ dengan harga RM2.20. Roti tersebut dijual dengan harga RM2.10 mulai 1 Nov. 2007 dan pada 1 Jan. 2010 harganya dinaikkan ke RM2.30.
          Gardenia juga tidak mempunyai roti yang dijual dengan harga RM2.20 sejak tahun 2010 lagi.

  1. Mine bought rm2.40 – expired 9 mei 2013 di Batu Pahat. Sbb ade yg post di fb rm2.10. Mase kemas di dapur tadi terjumpa tag rm2.10 – expired 21 feb 2013.

    • En. Azmi, kami boleh membezakan tag yang digunakan oleh syarikat Gardenia, berlainan sedikit dari tag yang digunakan oleh pihak pesaing. Oleh yang demikian, kami ingin membuat temujanji untuk mengenal pasti tag yang dimaksudkan tuan. Sila beri nombor telifon supaya wakil kami dapat menghubungi tuan. Kerjasama tuan amatlah dihargai.

  2. Assalam…dan salam sejahtera..saya juga ada ternampak link yg menyatakn roti gardenia telah dinaikkn harga dari rm2.10 ke rm2.40..tetapi besar kemungkinan gambar itu telah diedit ( menggunakn tag harga pesaing ) kerana saya adalah penggemar roti ini…mohon pihak tuan tampil memberi penjelasan diatas perbuatan yg tidak bertanggungjawab ini,terima kasih

    • Walaikumsalam Adzmin.
      Roti Original Classic Gardenia memang dijual dengan harga RM2.40.
      Roti berharga RM2.10 ialah Roti Burger Gardenia (kami panggil Roti Sandwic kerana ianya juga
      sesuai dimakan dengan dengan tuna, sardine, dll)
      Berita yang tersiar luas melalui internet mungkin dilakukan oleh pihak yang mempunyai agenda tertentu. Kami harap Saudara Adzmin boleh ‘Share’ penjelasan dari Gardenia supaya rakan rakan lain juga boleh mengetahui cerita sebenar.
      Terima kasih.

  3. Haha. Funny la those people. I bought Gardenia on 5th May 2013 (afternoon specifically) at price of RM2.40.

    • Terima kasih ibnnajib kerana mengesahkan perkara yang sebenar iaitu Gardenia keluaran Sabah dan juga tidak ada kenaikkan harga.

      • Saya orang Labuan, roti Gardenia di Sabah sekarang memang berharga RM4.20 tetapi harga sebelum bulan April 2013 ialah RM3.90.

        • Encik Naccer,
          Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd hanya mempunyai lesen pengeluaran dan pengedaran untuk Semenanjung Malaysia sahaja. Gardenia Sabah dan Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd merupakan 2 entiti yang berbeza dan tiada kena-mengena dari segi operasi, pengurusan harga atau sebagainya.
          Terima kasih.

  4. saya hari2 mkn roti & beli roti….tnggal di skitar klang…beli roti di pasaraya saya dpt harga RM2.30…wlaupun harganya RM2.40….fitnah & penipuan apakah yg pihak2 tertentu ingin lakukn…..please jgn hncurkan Negara dgn fitnah yg gini…saya pun beli jenama gardenia juga….

  5. RESPECT!! I pun dah 2-3 kali check and siap beli lagi roti gardenia..pity the company…menyebarkan tanpa usul periksa. terkejut juga..gambar dr packaging tu lain di semenanjung..Before i done my research, i was thought why the packaging looks differently…and why so expensive???kudos! sila ambil tindakan kepada mereka yg sebarkan fitnah!

    • Terima kasih Norhana.
      Mengambil tidakan atas mereka mereka yang menyebarkan fitnah mengambil sedikit masa. Kami akan dan telah membuat lapuran yang tertentu tetapi tindakan yang akan diambil tidak serta merta. Contohnya tindakan dari FB makan masa yang sangat lama.
      Kami juga menyeru agar para netizen tidak mempercayai semua yang tersiar melalui internet. Besar kemungkinan ada pihak yang akan meraih keuntungan dengan tersiarnya berita palsu sebegini. Marilah kita sama sama memastikan yang kita tidak digunakan oleh pihak tertentu mempunyai agenda tersendiri.

  6. Hobby saya mengumpul price tag gardenia sejak lama dulu…. saya ada bukti sahih tiada kenaikan harga…. Tak kan lah roti pun nak di politikkan?????? :O
    Kasihan Syed Mokhtar Al-Bukhari …..

  7. Saya mmg die hard roti gardenia.. pd saya harga tu mmg dh lama begitu.. mmg xada kenaikan.. thanks gardenia.. mmg sungguh enak dimakan begitu saja

  8. Terima kasih gardenia! Saya berpendapat kebenaran ini perlu diperluaskan lagi supaya semua pihak mengetahuinya dan fitnah ini boleh dihentikan dengan serta merta. Saya memang menggemari roti gardenia dari dulu lagi dan ia merupakan pilihan utama saya. Ia memang sedap dimakan begitu saja!!! saya berharap pihak gardenia bertindak pantas agar reputasi gardenia tidak terjejas dan ada pihak lain mendapat faedah daripadanya dengan cara yang tidak baik.

    Terima kasih. Tidak ada butang share di page ini jadi saya cuma akan share link page ini untuk makluman pihak lain juga…

    • Kami harap En. Azmi dapat membantu untuk menyebabkan cerita sebenar kepada rakan rakan yang mungkin juga tertanya tanya.
      Terima kasih.

    • Che Qistina,
      Berhubung perkara diatas, sebenarnya, Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd hanya mempunyai lesen pengeluaran dan pengedaran untuk Semenanjung Malaysia sahaja. Gardenia Sabah dan Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd merupakan 2 entiti yang berbeza dan tiada kena-mengena dari segi operasi, pengurusan, harga atau sebagainya.
      Terima kasih.

  9. Morning…just wan to confirm with ur company regarding the latest issue…price for Gardenia in Sabah increase to RM4.20 from 01/05/2013….Izzit true?? Thankyou

    • Dear Jayaaa,
      In regards to the above, Gardenia Bakeries (KL) only has the license to manufacture and distribute in Peninsular Malaysia.
      Gardenia Sabah and Gardenia Bakeries (KL) are two different business entities and operates separately in terms of operation and management.
      Thank you.

  10. Hai.. nak tanya klau nak beli roti gardenia beeperisa yg berharga 70 sen sebyk 800pcs bagaimana? Berapa harga ya? Thanx

    • Hi Sya,
      Terima kasih kerana berminat dengan produk kami. Untuk keterangan lanjut dan tempahan, sila hubungi Puan Mala dari Jabatan Jualan kami di talian 03-5161 3228.

    • Hi Azura.
      Thank you for taking your time to clarify this matter to us. Firstly, we would like to take this opportunity to inform that there is no price increase for all Gardenia product. However, some of our products are deemed as standard rated items by the Customs which includes the Cream Roll.
      Following is the list of zero rated products:
      - Original Classic
      - Original Classic Jumbo
      - Gardenia Bonanza Big Saver
      - Gardenia Bonanza Big Value
      - Gardenia Wholemeal
      - Gardenia Fine Wholemeal

      We hope the above information helps to clarify the above matter. Thank you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


× eight = 32

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>